5 lucruri pe care le-am învățat lucrând în echipă

octombrie 15, 2021 0 Comments

Știm cu toții că munca în echipă presupune colaborare, încredere, respect și mai ales comunicare eficientă între membrii acesteia, lucruri de care mulți oameni sunt speriați și preferă să lucreze singuri. Însă este aceasta decizia cea mai bună?

Ei bine, un citat celebru spune că „un om poate să fie un element foarte important într-o echipă, dar un om nu poate face o echipă”. Afară de faptul că a diviza o sarcină în atribuții mai mici, face munca mai eficientă, există multe alte avantaje ale muncii în echipă. De exemplu, lucrând în această manieră, poți deprinde multe lucruri care pe plan individual ar fi mai greu de obținut.

Iată o listă de numai 5 lucruri pe care eu le-am învățat lucrând într-o echipă, lucruri pe care le poți învăța și tu.

  1. Atingerea obiectivelor

Un prim lucru pe care îl fac când intru într-o echipă este de a-mi stabili obiective. Astfel, toate acțiunile pe care le întreprind au un scop. Însă afară de obiectivele personale,  există obiectivele echipei. Acestea nu pot fi atinse decât atunci când fiecare membru al echipei își atinge propriile ținte. Și ce poate fi mai satisfăcător decât atunci când vezi rezultatul muncii tale?

  1.  Vorbitul în public

Un aspect de care multora le este frică – fiind vorba și despre mine aici – este vorbitul în public. Totuși, cum mă poate ajuta munca în echipă să-mi depășesc această temere?  Pentru mine, soluția a fost participarea la ședințele de echipă, unde trebuie să vorbesc în fața a 5, 10 sau chiar 30 de persoane. Faptul că trebuie să îmi structurez ideile axându-mă pe lucrurile importante, m-a ajutat nu numai să scap puțin de stres, dar m-a făcut și mai organizată.

  1.  Responsabilitatea

Ca membru al unei echipe, orice acțiune pe care o faci afectează și sarcinile sau deciziile celorlalți membri. Știind acest lucru, devenim mai responsabili și totodată, înțelegem ce înseamnă responsabilitatea și învățăm să ne adaptăm la tot felul de situații care ne obligă să luăm decizii neașteptate pentru a ne duce îndatorirea la bun sfârșit.

  1.  Lucrul cu oamenii

Cu toții știm că a lucra cu oamenii nu este ușor iar în orice echipă pot apărea conflicte, mai ales când aceasta este formată din oameni diferiți ce au, inevitabil, păreri diferite asupra anumitor aspecte. Însă aceste diferențe de opinie pot fi constructive, de aceea este important să ascultăm și să comunicăm, astfel întărind relațiile dintre noi.

  1.  Fiecare membru al echipei este important

Chiar dacă la prima vedere membrii echipei fac lucruri complet diferite unii față de ceilalți, cu toții au nevoie de informațiile colegilor, astfel formându-se un lanț. Iar eliminarea oricărui element ce îl formează, duce la căderea întregului. Abia când lucrurile sunt puse cap la cap și scopul echipei este îndeplinit, se vede importanța fiecărui membru.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le deprinzi lucrând într-o echipă. Mai poți învăța, de asemenea, să te adaptezi la diferite situații, să fii empatic, să-ți gestionezi mai bine timpul și o mulțime de alte lucruri care îți pot fi de folos și în alte medii sau împrejurări.

Leave a Comment

Your email address will not be published.