Importanța motivației angajaților

octombrie 14, 2021 0 Comments

Cu toții avem zile când activitățile zilnice sunt o plăcere, ca o croazieră pe o mare liniștită. Cu toate acestea, în mod inevitabil, există zile în care vrem să fim oriunde, în afară de locul de muncă. Toată lumea se confruntă cu schimbări în dispoziția lor, dar puțină visare sau clipe în care moralul este scăzut nu a făcut pagube mari. Totuși, acest lucru poate deveni rapid o problemă dacă angajații se simt în mod constant implicați și le lipsește motivația pentru perioade mai lungi.

Acest ghid acoperă următoarele subiecte:

 • Ce este motivația angajaților?
 • Importanța motivației angajaților?
 • Tipuri de motivație a angajaților
 • Motive pentru care angajații se simt demotivați
 • Cele mai bune idei pentru a motiva angajații

Introducere

Concurența pentru atragerea și păstrarea talentelor de vârf – atât pentru lucrătorii de la birou, cât și pentru cei din prima linie – îi va obliga pe angajatori să extindă și să inoveze pachete de recompense totale care să sprijine angajații din și în afara locului de muncă. Spoturile asupra sănătății mintale, bunăstării financiare, îngrijirii copiilor, motivației, schimbărilor care funcționează pentru toți și sentimentul de sens al individului la locul de muncă va fi mai accentual pe măsură ce noua generație inundă forța de muncă. Pe măsură ce angajații continuă să se aștepte mai mult de la angajatorii lor, organizațiile care adoptă o abordare proactivă, echitabilă și incluzivă pentru a sprijini întregul individ vor obține câștiguri în productivitate, angajament și loialitate.

Incontestabil, pentru angajați, banii sunt cel mai important aspect al motivului pentru care vin la muncă în fiecare zi. Dar nu este singurul. Tu, ca manager, ai la dispoziție atâtea alte sisteme și instrumente pentru a motiva candidații prețioși să te aleagă pe tine și angajații să lucreze mai bine și să rămână mai mult timp în compania ta.

Cunoașteți mediul în care activează afacerea dvs., cunoașteți angajații și aflați ce îi motivează să lucreze eficient pentru ca compania dvs. să rămână pe partea de sus a unei piețe în continuă dezvoltare.

Ce este motivația angajaților?

Motivația angajaților este nivelul de energie, angajament și creativitate pe care lucrătorii unei companii le aduc la locul de muncă. Motivația este o progresie comportamentală care instigă un individ să se îndrepte spre un scop și îl ghidează în proces. Motivația poate ajuta pe cineva să devină independent și să trăiască stilul de viață dorit. Îl echipează pe unul cu pârghia de a explora limitele și de a analiza ideile și idealurile.

Angajații caută mai mult decât bani; prin urmare, numerar sau recompense asemănătoare numerarului nu mai sunt suficiente pentru a-i motiva. Membrii generației tinere par să aibă mai multă grijă decât lucrătorii în vârstă de recompensele intangibile; vor să simtă că contribuția lor face diferența în cercul lor de colaboratori.

Ceea ce doresc angajații este să simtă că managerii lor îi apreciază și nu le este teamă să le arate, nu numai în termeni de salariu, ci și în alte moduri, cum ar fi programele flexibile de lucru la domiciliu, cardurile cadou pentru realizarea proiectelor impresionante sau chiar doar spunând „mulțumesc” pentru treaba bine făcută.

Găsirea modalităților de a motiva angajații este întotdeauna o preocupare a managementului angajaților. Motivația angajaților poate fi uneori deosebit de problematică pentru întreprinderile mici. Proprietarul a petrecut deseori ani construind o companie hands-on și, prin urmare, este dificil să delege responsabilități semnificative altora. Dar ar trebui să fie atenți la astfel de capcane: efectele motivației scăzute a angajaților asupra întreprinderilor mici pot fi dăunătoare. Astfel de probleme includ satisfacția, dezinteresul, chiar descurajarea. Astfel de atitudini se pot acumula în crize.

Pe de altă parte, o afacere mică poate oferi o atmosferă ideală pentru motivația angajaților: angajații văd direct rezultatele contribuțiilor lor; feedback-ul este rapid și vizibil. O forță de muncă care funcționează fără probleme și motivată eliberează, de asemenea, proprietarul de treburile de zi cu zi pentru că se gândește la dezvoltarea pe termen lung.

În plus, o recompensă tangibilă și emoțională poate însemna păstrarea angajaților de dorit. Oamenii evoluează în medii de lucru creative și vor să facă diferența. În mod ideal, rezultatul muncii în sine le va oferi un sentiment de realizare – însă programele de recompensă și recunoaștere bine structurate pot sublinia această consecință.

Importanța motivației angajaților

Motivația în sine este o activitate extrem de complexă și afectată de mulți factori din afacere. Beneficiile motivației angajaților sunt numeroase; cu toate acestea, am dori să enumerăm câteva dintre cele mai importante:

 • Contribuie la succesul afacerii
 • Reprezintă o forță de muncă mai productivă
 • Reduce stresul și anxietatea
 • O mai bună înțelegere în rândul membrilor echipei
 • Minimizați disputele dintre colegi și conducere
 • Acest lucru duce la angajați mulțumiți
 • O utilizare mai bună a resurselor umane
 • Îmbunătățește nivelul de eficiență al angajaților
 • Acest lucru duce la stabilitatea forței de muncă
 • Conduce la atingerea obiectivelor companiei
 • Pune resursele umane în acțiune
 • Dezvoltă o atitudine pozitivă
 • Reduceți absenteismul
 • Îmbunătățiți nivelul de performanță
 • Conduce la creativitate, explorare și inovație
 • Reduceți fluctuația de personal
 • Acceptarea mai rapidă a schimbărilor organizaționale
 • În general, creșterea eficienței și a randamentului
 • Favorizează loialitatea angajaților
 • Costuri mai mici de formare și recrutare

Acum, când cineva te întreabă de ce este importantă motivația angajaților, vei avea câteva argumente bune de împărtășit.

Tipuri de motivație a angajaților

Există două tipuri de motivație care ne controlează viața și ne influențează deciziile și acțiunile:

 • Motivația intrinsecă, în care un individ caută motivație în interior – din inima și mintea sa;
 • Motivația extrinsecă, în care factorii și evenimentele externe motivează o persoană să facă anumite lucruri.

Atât motivațiile extrinseci, cât și cele intrinseci au efecte diferite asupra vieții generale a oamenilor.

Înțelegerea motivației intrinseci și extrinseci este cheia managementului performanței. Dacă tu, ca manager, îți petreci tot timpul încercând să stimulezi performanțe extraordinare prin motivații externe atunci când motivația unui angajat se află în interior, nu vei pierde doar timp și bani, ci și vei pierde interesul celor mai performanți.

În societatea noastră modernă bazată pe cunoaștere, folosirea banilor sau a oricărei alte recompense similare celor financiare fără o recunoaștere adecvată crește motivația extrinsecă a angajatului și erodează motivația intrinsecă.

Motivația intrinsecă

În carte, „Motivații intrinseci și extrinseci: definiții clasice și noi direcții”, Dr. Richard Ryan și Edward Deci descriu motivația intrinsecă ca „realizarea unei activități pentru satisfacțiile sale inerente, mai degrabă decât pentru o consecință separabilă”.

Angajații experimentează motivația intrinsecă atunci când simt că munca pe care o desfășoară este coerentă cu convingerile, valorile și obiectivele personale. Motivațiile intrinseci sunt de obicei legate de un sentiment profund de satisfacție personală, care poate fi extrem de benefic pentru angajați.

Motivatorii intrinseci vin din interior; sunt mai mult psihologice decât motivatorii extrinseci. De fapt, unii experți merg atât de departe încât spun că motivația intrinsecă este singurul tip de motivație care duce la un succes serios. Atunci când angajații sunt motivați intrinsec, sunt mai predispuși să performeze bine și să fie promovați.

Motivația intrinsecă poate proveni din mai multe surse, inclusiv din dorința de a mulțumi un manager, de a îmbunătăți o anumită abilitate sau de a continua misiunea companiei. Motivația intrinsecă este motivul pentru care obiectivele de dezvoltare personală sunt atât de importante pentru gestionarea cu succes a performanței.

Exemple de recompense intrinseci

Pentru a motiva pe deplin angajații, managerii trebuie să se bazeze pe motivatori intrinseci. Următoarele sunt exemple de motivatori intrinseci care ar trebui încorporați în sistemul de management al performanței fiecărei organizații:

Dorința de dezvoltare

Ființele umane au o sete generală de cunoaștere; căutăm întotdeauna să aflăm mai multe. Profesioniști și lideri tind să aibă dorințe puternice de cunoaștere și auto-perfecționare. Aceste dorințe ar trebui susținute în cadrul muncii dacă vrem cu adevărat să păstrăm angajații de top.

Companiile pot încuraja dezvoltarea de cunoștințe oferind oportunități de formare continuă și ajutând angajații să creeze și să urmeze planuri de dezvoltare personală.

Un simț al semnificației

Angajații își doresc locuri de muncă la care țin și vor să știe că eforturile lor fac o diferență reală pentru echipele lor, manageri și companii. Cel mai bun mod prin care companiile pot oferi angajaților un sentiment al propriei lor importanțe este să păstreze liniile de comunicare deschise. Managerii ar trebui să ia timp să explice angajaților cu atenție atât misiunea companiei, cât și modul în care eforturile fiecărei persoane contribuie la succesul general al companiei. Acest lucru îi va ajuta pe angajați să se simtă ca părți valoroase ale unei echipe, contribuind semnificativ la sentimentul lor de realizare.

Autonomie

A devenit din ce în ce mai clar că autonomia angajaților este crucială pentru angajare. De fapt, motivatorii extrinseci, cum ar fi salariile crescute, sunt adesea difuze în comparație cu motivatorii intrinseci, cum ar fi îmbunătățirea flexibilității și autonomiei.

Angajații cu autonomie caută mai multă responsabilitate, încredere sporită și libertate de a efectua munca în felul lor. Companiile și managerii pot acomoda acest lucru prin simpla eliberare a frâielor și reducerea microgestionării. Aceasta nu înseamnă să renunți la control. Întotdeauna sunt necesare întâlniri individuale pentru a verifica performanța angajaților. Cu toate acestea, oferirea angajaților de libertatea de a-și alege orele sau de a aborda munca dintr-un alt unghi ar putea avea rezultate în cele din urmă.

Motivația extrinsecă

Motivația extrinsecă este ușor de înțeles. Companiile încearcă de mult timp să își motiveze angajații în mod extrinsec.

Motivația extrinsecă este motivația care vine din lumea externă. Motivatorii extrinseci tind să fie financiari sau tangibili. În general, acestea se prezintă sub forma unui salariu mărit, un bonus, o mașină de companie sau o promoție. Aceste recompense, după cum vă puteți da seama, sunt externe lucrării în sine. De asemenea, merită menționat faptul că forma unei recompense extrinseci este de obicei determinată de altcineva, cum ar fi managerul angajatului.

În esență, cei care au o motivație extrinsecă fac lucrurile în primul rând pentru a primi o recompensă. Conform acestei logici, un angajat nu are performanțe bune, deoarece se bucură de un anumit sentiment de satisfacție sau doresc să ajute afacerea să prospere. Mai degrabă, se comportă bine pentru a câștiga compensații materiale pentru eforturile lor, cum ar fi salariul sau salariile.

Potrivit articolului lui Alfie Kohn din Harvard Business Review, recompensele extrinseci nu sunt atât de motivaționale pe cât am crezut cândva. De fapt, pentru munca non-rutină, în mare parte creativă, motivațiile extrinseci sunt în general considerate o formă contraproductivă de motivație care ar trebui evitată de angajatori.

Motive pentru care angajatul se simte demotivat

Există nenumărate motive care determină demotivarea la locul de muncă și moral scăzut și variază în funcție de individ.

Iată opt dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii își urăsc slujba:

Nesiguranța locului de muncă

Securitatea locului de muncă este cel mai important factor în motivația angajaților. În cazul în care un angajat se află într-un loc de muncă consumabil sau lucrează într-o companie instabilă, el poate depune efortul necesar pentru a-și primi salariul în continuare. Restul energiei sale va fi cheltuit pentru actualizarea CV-ului, bârfă cu colegii de muncă, căutarea unui loc de muncă mai stabil în altă parte și planificarea saltului său.

Lipsa progresului

Majoritatea angajaților se simt fericiți atunci când există un potențial continuu de învățare în compania lor și au un sentiment de creștere în cunoștințele și abilitățile lor. Chiar și progresul sub formă de mici realizări la locul de muncă sunt declanșatori ai motivației. Dacă, pe de altă parte, angajații se simt neinspirați și stagnanți, entuziasmul și angajamentul lor vor scădea.

Micromanagement

Micromanagementul poate fi definit ca un stil de management caracterizat prin faptul că managerul observă îndeaproape (excesiv) și supraveghează munca angajaților sau subordonaților săi. Managerul nu poate însemna nici un prejudiciu prin microgestionarea sa; cu toate acestea, poate fi iritant și deranjant pentru angajații săi. Motivul este că le spune că nu are încredere în judecata lor și, prin urmare, contribuie la pierderea motivației.

Lipsa de recunoaștere

Când angajații nu sunt recunoscuți pentru o treabă foarte bine făcută sau eforturi imense pe care le-au depus pentru un proiect, ei devin demotivați. Își pierd interesul și poate că nici nu vor să încerce să gândească inovativ, să facă o muncă suplimentară sau chiar să-și îndeplinească rolul doar cu sentimente de obligație și energie, deoarece superiorul lor nu pare să-i pese sau să observe munca grea și devotamentul.

Cereri nerealiste

Managerii ambițioși pot plasa sarcini grele de muncă pe umerii angajaților lor. Deși menținerea personalului la standarde înalte nu este un lucru rău, el devine rău atunci când managerii trec peste linie fiind prea exigenți. Solicitarea angajaților să realizeze ceea ce este cu adevărat imposibil sau insistarea pentru finalizarea proiectelor în weekend reduce productivitatea angajaților.

Colegi de muncă neplăcuți

Cercetările efectuate de Gallup arată că prietenia strânsă la locul de muncă determină o creștere cu 50% a satisfacției angajaților, în timp ce a avea un prieten apropiat la locul de muncă a crescut probabilitatea de angajare în muncă de șapte ori. Așadar, ne putem imagina care ar fi rezultatul unei intimidări sau a unor colegi de muncă intimidatori sau altfel neplăcuți sau conflictuali. Chiar dacă slujba este bine plătită și oferă oportunități pentru creșterea carierei, dacă există colegi care te vorbesc pe la spate, rezultatul ar fi dezinteresul și stresul.

Plictiseală

Muncitorii din genul Y sunt cunoscuți pentru căutarea unui loc de muncă care îi satisfac și îi inspiră personal, dar nu sunt singuri. După cum arată articolul Huffington Post, 55% dintre lucrătorii din Gen X și Y cred că găsirea unui loc de muncă care să îndeplinească personal merită sacrificii în salariu.

Comunicare slabă

În absența informațiilor, zvonurile prosperă. Angajații ajung să ghicească, derutați și frustrați. Dacă nu există o cale de a comunica conducerii pentru clarificare, aceasta devine și mai gravă. Comunicările clare din întreaga organizație nu numai că asigură un loc de muncă eficient, dar au și un impact major asupra moralului și încrederii angajaților.

Dacă doriți să deveniți un manager de oameni mai bun, descoperiți abilitățile care vă pot spori rezultatele companiei, motivația angajaților și dinamica echipei.

Cele mai bune idei pentru a motiva angajații

Singurul dvs. interes ca administrator este să vă vedeți afacerea în creștere. În acest scop, puteți utiliza toate pârghiile și instrumentele sofisticate pe care le doriți, dar dacă nu vă motivați angajații în mod corespunzător, toate încercările dvs. sunt în zadar.

Dacă sunteți în căutarea unor sfaturi pentru a spori motivația angajaților dvs., iată 20 de idei simple pentru a vă menține pe dvs. și echipa dvs. motivați:

Recunoașteți realizările extraordinare: motivația angajaților se îmbunătățește semnificativ atunci când munca lor este recunoscută și recunoscută de către superiori.

Dă dovadă de încredere: anunță angajații tăi că ai încredere în ei și nu te vor dezamăgi. Un vot de încredere apreciază mai mult decât crezi.

Permiteți flexibilitate: pentru generația tânără este cel mai important factor, urmat de salariu. Fii flexibil cu privire la locul de muncă, când lucrează și cum funcționează și vor fi extrem de motivați.

Stabiliți un scop: asigurați-vă că angajații cunosc scopul muncii lor și subliniați importanța activității acestuia.

Stabiliți obiective măsurabile: aceasta oferă o schimbare pentru o mai bună motivație a angajatului de fiecare dată când se atinge un obiectiv și menține echipa pe drumul cel bun.

Sărbătoriți rezultatele: stabilirea obiectivelor măsurabile oferă o mulțime de oportunități pentru a sărbători munca grea. Dacă doriți să vă motivați echipa, fiți specific, anunțați-i cine și cum au contribuit la rezultatele excelente ale organizației.

Susțineți idei noi: încurajați, sprijiniți și, atunci când este posibil, implementați noile idei ale angajaților. Ascultați cu atenție propunerile lor, deoarece sunt cei mai buni în ceea ce fac.

Rămâneți pozitiv: pozitivitatea joacă un rol important în succesul afacerii dvs., motiv pentru care este atât de important să găsiți modalități de a aduce pozitivitate în toate interacțiunile echipei dvs.

Insistați asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată: o organizație care are o cultură organizațională care acordă prioritate echilibrului dintre viața profesională și cea profesională produce o motivație sporită și o fericire și o satisfacție generală la locul de muncă.

Luați pauze regulate: lăsați angajații să își recalibreze mintea. Luarea unei pauze la fiecare oră sau două are efecte pozitive asupra corpului și minții angajatului și, astfel, asupra companiei.

Aveți o politică de uși deschise: atunci când angajații știu că vocea lor este auzită și că contează, se simt motivați și încrezători în ceea ce privește poziția lor în cadrul companiei.

Oferiți promoții și bonusuri: nu fiecare poziție are o oportunitate de avansare și acest lucru este descurajant pentru angajați. Trebuie să găsiți modalități de a-i motiva financiar și de a le oferi un sentiment de evoluție în carieră.

Fii clar și transparent: la fel ca orice relație, relațiile de muncă sunt construite pe încredere reciprocă. Respectarea transparenței este una dintre cele mai bune modalități de a încuraja o atmosferă de încredere între tine și echipa ta, iar o echipă care are încredere în tine va fi mai motivată și angajat cu munca lor.

Afișați imaginea de ansamblu: înțelegerea scopului din spatele muncii este a vedea cum aceasta se încadrează în imaginea de ansamblu. Puteți contribui la creșterea motivației la locul de muncă asigurându-vă că echipa dvs. înțelege modul în care fiecare dintre eforturile lor afectează organizația, clienții și comunitatea. Angajații talentați vor depăși ceea ce vă așteptați de la ei.

Lăsați-i să conducă: în timpul întâlnirilor și ori de câte ori este posibil, lăsați un alt membru al echipei să conducă conversația și subiectele discutate. Nu numai că își pot împărtăși opiniile și pot fi auziți în acest fel, dar sunt motivați să-și facă cuvintele și ideile să se întâmple după aceea.

Încurajați munca în echipă: concentrarea asupra individului este vitală, dar doriți, de asemenea, să motivați echipele și grupurile. Munca în echipă este unul dintre cei mai mari motivatori. Știind că colegii tăi au spatele și te susțin este un sentiment uimitor.

Ajutați-i să continue să învețe: oferiți-vă să plătiți o parte din costurile școlarizării sau trimiteți-i la cursuri de formare profesională. Prin educare, încrederea și motivația acestora va fi la alt nivel.

Fi un exemplu: fi tipul de lider pe care vor să-l urmeze. Lucrați cot la cot cu ei. Fi mai degrabă colegul lor decât managerul lor. Lăsați de înțeles ca prin ceea ce faceți, că nu le cereți nimic din ceea ce nu vă cereți dvs.

Scăpați de sistemele care s-au dovedit greșite: loialitatea dvs. este față de angajați, nu sistemul sau procedurile dvs. Dacă nu funcționează, arătați-le că veți renunța la acestea. A fi blocat într-un sistem rău este demoralizant și îi face personalul neputincios. Optimizați-vă procesele de personal și treceți la sisteme de cloud HR.

Creați tradiții și ritualuri la locul de muncă: oferiți angajaților dvs. ceva spre care aceștia să țintească, ceva care este unic locului lor de muncă. Creați obiceiuri în birou pe care angajații le pot numi ale lor. Această buclă de feedback pozitiv îi motivează pe toți membrii echipei.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.