1. Informează-te despre compania la care vei susține interviul de angajare. Este important sa afli cat mai multe despre companie, pentru a sti daca iti doresti cu adevarat sa lucrezi acolo
2. Prezintă-te la interviul de angajare la timp, cu CV-ul în cel puțin două exemplare. Este posibil să ai parte de doi intervievatori (în interviul final de angajare, de obicei al doilea sau al treilea, este posibil să fie prezenți chiar 3 intervievatori). Mai mult, nu lua în calcul 100% că angajatorul are CV-ul tău – din varii motive este posibil să nu-l aibă (probleme la print, internetul nu funcționează, laptop-ul nu mai are suficientă baterie etc.).
3. Să ai o agendă în timpul interviului – uneori se poate întâmpla să ai nevoie să-ți notezi vreo informație (adresa de e-mail a intervievatorului spre exemplu).
4. Este important sa stii sa te vinzi, insa ia in calcul faptul ca nu trebuie sa te lauzi excesiv cu realizarile tale, sau sa minti. Si totodata, ca si tu ca angajat dar si compania la care dai interviu, cautati stabilitate. Loialitatea este un punct extrem de important, asa ca nu ii punem in lumina proasta pe fostii angajatori, chiar daca am avut experiente neplacute.
5. Ai grijă ca CV-ul tău să fie îngrijit (să nu conțină litere mâncate, greșeli gramaticale, spații prea mari între cuvinte etc.). Iar după ce-l printezi nu-l șifona, așează-l delicat într-o mapă sau în ceva asemănător.
6. Descrie-ți detaliat în CV responsabilitățile pe care le-ai avut la locurile de muncă (nu este suficient doar să precizezi unde ai lucrat, indiferent dacă vorbim despre companii ușor de recunoscut în piața muncii).
7. Prezintă-ți argumentele din cadrul interviului cu încredere și optimism. O exprimare moale, rece, fără emoție pozitivă nu reprezintă un avantaj.
8. Gândește-te, înainte de interviu, în funcție de jobul pentru care aplici, care sunt unele dintre întrebările care o să-ți fie adresate în timpul interviului.
9. Fii pregatit pentru intrebari despre trecutul tau (experiente profesionale, calificari etc); cunostintele tale cu privire la companie, industrie si obiectivele viitoare.
10. Unele dintre caracteristicile importante pe care le evaluează un intervievator la un candidat în timpul interviului sunt: Determinarea, entuziasmul, optimismul, disponibilitatea de a începe lucrul (cat mai repede cu atat mai bine), fermitatea în luarea deciziilor.