5 lucruri care ne fac mai fericiți la birou

octombrie 17, 2021 0 Comments
  1. Sentimentul că lucrurile pe care le facem au o semnificație
    Atunci când simți că activitatea pe care o desfășori are o semnificație, ești mai dedicat muncii tale și mai fericit. În plus, studiile arată că oamenii care simt că lucrurile pe care le fac au o semnificație trăiesc mai mult. Potrivit studiului Employee Happiness Survey, la nivel global, peste 75% dintre angajații foarte fericiți spun că găsesc un astfel de sens în jobul lor. În România, pentru aproape un sfert dintre angajați (24%), acesta este unul dintre cele mai importante lucruri care îi fac să meargă fericiți la birou zi de zi.

Pentru companii, acesta este un motiv în plus pentru a-și implica echipele în activități care au o semnificație aparte, cum sunt inițiativele de CSR. Pentru noi, este o încurajare de a găsi sensul în ceea ce facem, chiar dacă asta înseamnă să participăm la acțiunea de curățare a parcului pe care compania o organizează.

2. Sentimentul că suntem apreciați și implicați

Nu este o surpriză că ne dorim să fim apreciați și implicați în ceea ce facem și că acest lucru ne influențează starea de fericire – 90% dintre angajații fericiți spun că se simt apreciați la locul de muncă, în timp ce 80% dintre cei nefericiți simt contrariul. Cei care se simt apreciați sunt, de cele mai multe ori, mai implicați în ceea ce fac, mai mulțumiți și motivați. În România, 18% dintre angajați spun că se simt apreciați, iar 62% că se simt oarecum apreciați.

Aprecierea eforturilor noastre și a echipelor din care facem parte este ceva ce orice companie poate realiza cu ușurință. Chiar și un e-mail de mulțumire poate face diferența. Iar noi putem să contribuim la promovarea unei astfel de culturi. Îl știi pe colegul care tot timpul te binedispune? Sau pe cel care are tot timpul o soluție? Arată-le că îi apreciezi!

3. Flexibilitatea
În toate cele 7 țări în care studiul s-a desfășurat, flexibilitatea este foarte importantă pentru angajați. În plus, este direct conectată cu fericirea: 70% dintre angajații care nu sunt fericiți spun că nu dispun de flexibilitate la locul de muncă, în timp ce 70% dintre cei fericiți au un loc de muncă flexibil.

Zile în care putem lucra de acasă, opțiunea de a schimba locul din care lucrăm în birou sau posibilitatea de a ne schimba programul de munca sunt lucruri realizabile pentru cele mai multe dintre joburi. Cu toate acestea, 55% dintre angajații români spun că programul lor de muncă nu este flexibil deloc sau nu foarte flexibil, chiar dacă 54% dintre ei consideră flexibilitatea unul dintre cele mai importante beneficii.

Așadar, acesta este un aspect de care este important să ținem cont – atât companiile, care trebuie să ofere mai multă flexibilitate, cât și noi, să găsim soluțiile care ni se potrivesc. Spre exemplu, multe spații de coworking, cum sunt cele de la Mindspace, deja oferă soluții flexibile, membrii având posibilitatea de a alege spațiul din care vor să lucreze.

4. Programe de Wellness
Programele de wellness contează și știm că și tu le iubești. Angajații fericiți lucrează în companii care oferă astfel de programe – 40% dintre cei care au spus că se simt fericiți la birou beneficiază de acestea. Iar în România, pentru 89% dintre angajați, programele de acest tip sunt importante.

Chiar și companiile mici pot organiza activități pentru o viață mai sănătoasă, pot oferi abonamente la sală, un coș cu fructe proaspete sau o cină în echipă. Companiile care sunt membre ale spațiilor de coworking deja oferă angajaților ore de sport gratuite, precum yoga, sesiuni de masaj sau gustări sănătoase.

5. Un spațiu de lucru care încurajează colaborarea, dar și zone de liniște
81% dintre angajații români spun că i-ar face fericiți să lucreze dintr-un mediu care să încurajeze mai mult colaborarea însă, în același timp, mulți dintre ei își doresc și birouri separate, în care pot lucra în liniște. Astfel, pentru a fi fericiți, avem nevoie de spații de lucru care ne oferă mai multe opțiuni – atât spații private, cât și comune, precum zone de lounge cu canapele sau un spațiu deschis în care putem colabora.

Când vorbim despre echilibrul între muncă și viața personală nu este suficient să luăm în calcul orele petrecute la birou. Este important ca atât noi, cât și angajatorii noștri, să ne gândim la modul în care ne raportăm la locul nostru de muncă, la cât de fericiți ne face și la lucrurile pe care le putem schimba pentru a îmbunătăți această relație. Pentru o viață mai sănătoasă, creativă și productivă.

Leave a Comment

Your email address will not be published.