Intrebări cheie pe care le vei primi la interviu

octombrie 12, 2021 0 Comments

Nu ar fi minunat dacă ai ști exact ce întrebări ți se vor adresa la următorul interviu de angajare?

Nu putem să ghicim din start, dar putem să îți oferim o listă cu  cele mai des întâlnite întrebări cheie pentru interviu, precum și sfaturi pentru a le răspunde.

Deși nu îți recomandăm să înveți pe de rost răspunsuri și să le reciți fără implicare (de fapt, te rugăm să nu o faci), îți recomandăm să petreci ceva timp pentru a te simți confortabil cu ceea ce ți s-ar putea solicita, ce informații vor să afle cu adevărat managerii de recrutare din răspunsurile tale și ce trebuie să faci și să spui pentru a arăta că ești persoana potrivită pentru acest loc de muncă.

Pleacă de la următoarea premiză, pentru angajator la finalul interviului este important să afle:

  • dacă poți face jobul/ îndeplini sarcinile
  • dacă ești genul de persoană motivată, care face pașii necesari pentru a rezolva situații
  • dacă răspunzi bine în cadrul unei structuri și dacă ești un bun membru al unei echipe
  • dacă te comporți profesionist în toate aspectele jobului

Concentrează-te astfel pentru a transmite aceste lucruri. Și în același timp ai grijă la lucruri de bază, ce pot să îți afecteze candidatura:

  • nu ești atent la întrebările care îți sunt adresate
  • răspunzi sau dai detalii despre aspecte ce nu ți-au fost solicitate
  • dai informații vagi, nepotrivite sau irelevante
  • mergi la interviu nepregătit.

Trebuie să pleci de la premiza că angajatorul nu este un dușman și nu vrea ca interviul să fie un eșec, ci își dorește la fel de mult ca tine să fii candidatul ideal pentru acea poziție, astfel încât să poată încheia procesul de recrutare și să se poată ocupa de alte sarcini pe care trebuie să le îndeplinească.

Cum te pregătești? Ai în vedere această listă de întrebări potențiale pentru interviu și folosește ghidurile de răspuns pentru a îți construi o prezență bună.

Exemple de întrebări pentru interviul de angajare

Spune-mi căteva lucruri despre tine.

Această întrebare pare simplă, așa că mulți candidați nu se pregătesc pentru ea, dar des se dovedește crucială. Iată cum o abordezi: nu îți recita întregul istoric de recrutare, educație sau personal. În schimb, alege să fii concis și convingător pentru a demonstra că ești persoana potrivită pentru job. Vorbește puțin despre rolul tău actual (inclusiv unde se plasează poziția în organigramă la ultimul angajator și, poate, o realizare importantă), apoi oferă câteva informații despre cum ai ajuns în acea poziție și experiența pe care o consideri relevantă pentru jobul la care ai în acest moment interviul. În cele din urmă, menționează de ce îți dorești și de ce ai fi perfect pentru acest rol.

De ce vrei să lucrezi pentru noi?

Ferește-te de răspunsurile generice! Dacă ceea ce spui se poate aplica pentru o mulțime de companii, sau dacă răspunsul tău te face să pari similar oricărui alt candidat, nu vei reuși să ieși în evidență. Caută informații despre angajator în avans precum și despre industria și competiția lui (online pe BestJobs la profilul companiei, pe site-ul angajatorului sau în articole de presă, sau întreabă angajați curenți, dacă ai acces la ei) și vorbește despre ceva care face compania unică și care te atrage cu adevărat; dă detalii despre cum ai urmărit cum compania crește și evoluează; concentrează-te pe oportunitățile pe care ți le oferă organizația pentru creșterea personală viitoare și cum poți tu să contribui la evoluția companiei; sau împărtășește ceva ce a ieșit în evidență în urma interacțiunilor tale cu angajații de până acum. Indiferent de ceea ce spui, asigură-te că ești specific. Și dacă nu reușești să îți dai seama de ce ai vrea să lucrezi la compania la care ai interviul până când începi procesul de angajare s-ar putea să fie un semnal de alarmă care să îți spună că această poziție nu este potrivită pentru tine.

De ce vrei acest job?

Din nou, companiile vor să angajeze oameni pasionați de job-ul lor, așa că ar trebui să ai un răspuns minunat despre motivul pentru care îți dorești această poziție. (Și dacă nu ai? Probabil ar trebui să aplici în altă parte.) În primul rând, identifică o serie de factori cheie care fac ca rolul să se potrivească perfect pentru tine (de exemplu, „îmi place să ofer consultanță clienților pentru că ma simt bine când interacționez cu alții, iar satisfacția vine mai ales din a ajuta pe cineva să rezolve o problemă ”), apoi împărtășiți de ce vă place compania (de exemplu,„ am fost întotdeauna pasionat de tehnologie și cred că faceți lucruri grozave, așa că vreau să fac parte din acest mediu”).

De ce ar trebui să te angajăm pe tine și nu un alt candidat?

Întrebarea poate să te intimideze, dar dacă ți-a fost adresată folosește-te la maxim de ea, e modul ideal de “te vinde” pe tine și abilitățile tale către managerul de recrutare. Scopul tău aici este de a crea un răspuns care acoperă trei lucruri: nu numai că puteți face munca, dar, de asemenea, oferi rezultate excelente; că te vei încadra cu adevărat în echipă și cultura firmei; și că vei fi o alegere mai bună decât oricare dintre ceilalți candidați.

Presupunând că ești în competiție împotriva altor candidați similar calificați, un lucru bun de subliniat în acest moment este dedicarea ta pentru rol.

Pentru a face asta, arată cunoștințe profunde despre afacere și o înțelegere a modului în care vă puteți încadra în activitatea ei. Acest lucru necesită, desigur, o bună activitate de cercetare a companiei, cea despre care vorbeam anterior.

Apoi, poziționează-te ca o persoană care rezolvă probleme.

Companiile promovează poziții disponibile deoarece au o problemă care trebuie rezolvată. Pune-te în pielea unei persoane care a luat deja jobul și conturați cum puteți oferi o rezolvare imediată pentru oportunitățile și problemele companiei.

Care sunt punctele tale forte?

Ai posibilitatea pentru a vorbi despre ceva care te poziționează ca un profesionist excelent și o potrivire perfectă pentru acest rol. Când răspunzi la această întrebare, gândește-te la calitate, nu la cantitate. Alege una sau câteva calități specifice care sunt relevante pentru această poziție și ilustrează-le cu exemple.  Întrebarea îți oferă șansa de a demonstra că ai atât abilitățile tehnice căt și pe cele soft  pentru a executa sarcinile jobului. Din păcate nu ajunge să spunem la interviu: „Pot să fac acest job, dă-mi o șansă și o să demonstrez”, ci este necesar să demonstrăm asta prin studiile, experiența noastră și modul în care le prezentăm. Trebuie să demonstrezi că ai aptitudinile tehnice necesare jobului, probabil în anumite cazuri îți vor și fi testate. Vorbește despre aspecte din experiența ta care demonstrează că ai aceste abilități, concentreaza-te pe cele relevante pentru ACEST job, folosind descrierea postuui și cerințele menționate de către angajator.

Care sunt punctele tale slabe?

Ceea ce încearcă într-adevăr intervievatorul tău cu această întrebare – dincolo de identificarea oricăror probleme majore – este să observe dacă ești onest. Deci, „nu pot termina la termen nimic” nu este o opțiune bună de răspuns – dar nici „Nimic! Sunt perfect!” nu va avea rezultatul dorit. Răspunde echilibrat gândindu-te la ceva cu care te lupți, dar la care lucrezi pentru a-l îmbunătăți. De exemplu, poate nu ai stăpânit niciodată vorbitul în public, dar corectezi asta prin a organiza ședințele la muncă, iar asta te ajută să te simți mai confortabil atunci când te adresezi unei mulțimi.

Care este cea mai mare realizare profesională a ta?

Nimic nu spune „angajează-mă” mai bine decât obținerea unor rezultate bune în pozițiile deținute în trecut, așa că răspunde cu curaj la această întrebare la interviu! O modalitate excelentă de a face acest lucru este folosirea metodei STAR: situație, (task) sarcină, acțiune, rezultate. Dă detalii despre situație și sarcina care ți s-a alocat pentru a oferi intervievatorului contextul (de exemplu, „La ultimul meu post de contabil junior rolul meu a fost să gestionez procesul de facturare”), apoi descrie ce ai făcut (acțiunea) și ce ai obținut (rezultatul): „Într-o lună, am eficientizat procesul, care a economisit echipei din care făceam parte 8 ore de muncă în fiecare lună și a redus erorile la facturare cu 15%.”

Spune-mi despre o provocare sau un conflict cu care te-ai confruntat la locul de muncă și despre cum le-ai abordat

Probabil că nu îți dorești să vorbești în timpul unui interviu de muncă despre conflictele pe care le-ai avut în trecut. Dar dacă ți se cere asta fii sincer cu privire la o situație dificilă cu care te-ai confruntat. Angajatorul caută validări că ești capabil să faci față acestor tipuri de probleme și că încerci să ajungi la o rezolvare a lor. Păstrează o atitudine calmă și profesionistă în timp ce spui povestea și acordă mai mult timp modului în care ai soluționat situația decât conflictului, apoi menționează ce ai face diferit data viitoare pentru a arăta că ești deschis să înveți din experiențele avute.

Spune-mi despre un moment în care ai demonstrat abilități de conducere

Poți acționa ca un lider sau să demonstrezi abilități de conducere chiar dacă nu ai o poziție de manager. Gândește-te la un moment în care ai condus un proiect, ai luat inițiativa și ai propus un proces alternativ sau ai ajutat la motivarea echipei din care făceai parte. Apoi, folosește din nou metoda STAR pentru a descrie intervievatorului o situație scoțând în evidență rezultatul.

Descrie-mi un moment în care nu ai fost de acord cu o decizie care a fost luată la locul de muncă

Situația ideală aici este aceea în care ai gestionat un dezacord într-un mod profesionist și ai învățat ceva din acea experiență. Acordă o atenție deosebită modului în care începi și închei răspunsul. Pentru a deschide, fă o scurtă introducere pentru a încadra restul răspunsului. De exemplu: „Am învățat de-a lungul carierei că este în regulă să nu fiu de acord dacă pot susține cu date intuiția mea despre acel subiect.” Poți preciza și cum această experiență te-ar putea ajuta în rolul pentru care dai acum interviul.

Dă-mi un exemplu despre un moment în care ai făcut o greșeală

E greu să povestești despre gafe trecute atunci când încerci să impresionezi un angajator la interviu și să obții un loc de muncă. De fapt, dacă răspunzi corect, această întrebare te poate ajuta. Cheia este să fii sincer, fără să dai vina pe alte persoane, apoi să explici ce ai învățat din greșeala ta și ce acțiuni ai întreprins pentru a nu se mai repeta. La sfârșitul zilei, angajatorii caută oameni care sunt conștienți când greșesc, pot suporta feedback-ul și le pasă destul pentru a încerca să lucreze mai bine.

De ce îți părăsești locul de muncă curent?

Acesta este o întrebare grea, dar poți fi sigur că o să îți fie adresată. Nu ai nimic de câștigat prin faptul că ești negativ cu privire la angajatorul tău actual. În schimb, prezintă lucrurile într-un mod care să demonstreze că ești dornic să profiți de noi oportunități și că rolul pentru care ești intervievat este mai potrivit pentru tine. De exemplu, „Mi-ar plăcea foarte mult să fac parte din proiecte bazate pe această tehnologie și știu că voi avea această oportunitate aici.”

Cum te-ar descrie șefii și colegii tăi?

În primul rând, fii sincer (s-ar putea să îți fie verificate referințele). Încearcă apoi să evidențiezi punctele tari și trăsăturile pe care nu le-ai discutat deja în alte aspecte ale interviului, cum ar fi etica de lucru puternică sau disponibilitatea ta de a te ocupa de alte proiecte atunci când este nevoie.

Câți copii se nasc zilnic în lume/ Câte mașini de pompieri sunt în Brașov
Întrebări ca acestea au devenit mult mai populare în ultimii ani. Intervievatorul nu este în căutarea răspunsului corect, ci mai degrabă vrea să evalueze scurt abilitățile tale de analiză.

Tot ce poți face este să descrii pașii logici pe care îi urmezi în timp ce încerci să rezolvi problema. Nu îți fie frică să râzi de tine dacă greșești – uneori intervievatorul încearcă doar să evalueze cum faci față eșecului.
Poți face o pauză pentru a înțelege ce ți se cere.
Pune întrebări pentru a vedea dacă sunt disponibile mai multe informații.
Ia în considerare mai multe variante de rezultat.
Doar nu răspunde: nu știu

Leave a Comment

Your email address will not be published.