Cum să îți alegi primul job: Sfaturi pentru studenți

octombrie 10, 2021 0 Comments

1. Verifică-ți programul

În timpul studenției programul este destul de încărcat. Chiar dacă nu ajungi la toate cursurile, trebuie să ai numărul de prezențe minime pentru a intra în sesiune. Așadar, înainte de a aplica la diferite joburi, vezi când ai putea să lucrezi. Unele joburi part-time au program de noapte, altele după amiază sau program normal de dimineață. În funcție de programul tău, menționează faptul că ești interesat de un job part-time și că va trebui să ajungi la cursuri.

Angajatorii apreciază și încurajează studenții care lucrează în timpul studiilor. Cu siguranță vor fi înțelegători atât timp cât îți termini task-urile.

 2. Citește cu atenție descrierea jobului

De cele mai multe ori candidații nu citesc în totalitate descrierea jobului, ajung la interviu și își dau seama că nu e jobul potrivit pentru ei. Cel mai bine este să citești descrierea completă, să faci un mic research despre ce înseamnă fiecare post și ce atribuții vei avea. Pentru angajatori va fi un efort mare să te integreze în echipă și nu este rentabil să pleci după 1-2 luni pentru că nu te potrivești. De asemenea, poți utiliza platforma Undelucram.ro să vezi evaluările lăsate de angajații companiei sau cultura organizațională ca să îți faci o idee.

  3. Nu pune banii pe primul loc

Dacă vine momentul în care trebuie să alegi între două joburi, unul bine plătit, dar care nu ți se potrivește și altul care vine cu un salariu mai mic, dar este în domeniul tău și îți plac până și task-urile, cel mai bine este să optezi pentru cel de-al doilea. Banii sunt importanți însă ai toată viața la dispoziție să te gândești la salariu. Momentan ai nevoie de un salariu care să îți acopere costurile și de un job de la care să capeți experiență. Este destul de greu să te acomodezi la primul job, de aceea este bine să fie pe un domeniu care îți place. Poți să îți creezi un CV profesionist după modelele de pe platforma Undelucram ca să ai mai multe șanse să primești jobul mult visat.

  4. Întreabă de concediu de studii

Asigură-te că viitorul loc de muncă vine la pachet cu un concediu de studii de 30 de zile. Indiferent dacă este plătit sau nu, vei avea nevoie de acele zile libere pentru când îți vei susține lucrarea de licență. Este un moment important din viața ta și vei vrea să fii cât se poate de pregătit. Așadar, întreabă angajatorul de la primul interviu dacă există posibilitatea de a îți lua concediu de studii.

  5. Ia în calcul și locația

Poate părea ciudat, dar locația jobului este și ea importantă, în special pentru un student. Gândește-te că va trebuie să faci drumul muncă – facultate – cămin în fiecare zi de luni până vineri. Dacă jobul este în celălalt capăt al orașul va fi greu să ajungi la cursuri. Desigur, acesta nu trebuie să fie un factor determinant în alegerea unui job, doar un lucru de care trebuie să ții cont.

 6. Alege un startup sau o companie mică

Pentru un student la început de drum, este mai plăcut lucrul într-o companie mai mică. Aici ai mai multă flexibilitate, vei fi înțeles atunci când ai nevoie de o zi liberă și vei face câte un pic din fiecare domeniu. În ciuda acestui lucru, vei vrea să te reorientezi după ce termini studiile pentru a găsi un job unde poți să avansezi de pe o poziție pe alta și unde găsești un salariu mai mare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.