Munca de acasă, între preferințele multor angajați și după pandemie

octombrie 1, 2021 0 Comments

Nouă din zece angajaţi îşi doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc şi a programului de muncă, astfel că peste jumătate dintre respondenţi ar alege un program de lucru flexibil, dacă ar putea opta pentru această variantă, conform studiului efectuat de Ernst&Young, citat de Agerpres.

În medie, angajaţii şi-ar dori să lucreze în regim de telemuncă între două şi trei zile pe săptămână după încheierea pandemiei. Odată cu relaxarea restricţiilor sanitare din ţările lor, 22% ar prefera să lucreze integral la birou, dar 33% dintre respondenţii angajaţi şi-ar dori o săptămână de lucru mai scurtă. Mai mult, două treimi consideră că productivitatea lor poate fi măsurată cu precizie indiferent de locul unde muncesc şi că acest proces nu reprezintă un impediment pentru flexibilizare.

“Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară şi incontestabilă de acum înainte. Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde aşteptărilor grupului ţintă de angajaţi şi, în acelaşi timp, pentru a îndeplini şi cerinţele organizaţionale”, a afirmat un reprezentant al autorilor studiului.

Poate cel mai important aspect care relevă schimbarea cutumelor atunci când vine vorba despre locul de muncă este cel care arată că peste jumătate (54%) dintre angajaţii care au participat la studiu ar lua în considerare să plece de la actualul loc de muncă după încheierea pandemiei, dacă nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate în privinţa locului şi a programului de muncă.

“Printre cei mai hotărâţi în a-şi schimba locul de muncă dacă nu primesc flexibilitatea dorită se numără managerii, angajaţii cu funcţii în departamentele de tehnologie şi financiare şi cei cu persoane în îngrijire. Angajaţii care cel mai probabil ar rămâne la actualul loc de muncă sunt membrii generaţiei ‘baby boomers’, persoanele cu o vechime de peste 10 ani la locul de muncă actual şi cei care activează în sectorul guvernamental sau în educaţie”, susţin autorii cercetării.

Studiul mai arată că, în pofida acestei aparente deschideri spre schimbarea locului de muncă în căutarea unor condiţii de lucru mai flexibile, majoritatea respondenţilor angajaţi (76%) declară că sunt mulţumiţi de locul lor de muncă, iar 93% intenţionează să rămână la actualul loc de muncă în următoarele 12 luni.

În fine, în privinţa vaccinului împotriva COVID-19, 61% dintre angajaţii sondaţi doresc ca organizaţia lor să impună vaccinarea drept o condiţie prealabilă pentru lucrul de la birou. Atitudinea faţă de vaccinare variază însă de la o zonă geografică la alta. Dacă 66% dintre respondenţii din America de Sud consideră că organizaţiile ar trebui să impună vaccinarea tuturor angajaţilor, în zona EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa), procentul celor care sunt de acord cu această condiţie scade la 52%.

Studiul EY ‘Work Reimagined Employee Survey’ a sondat opiniile a peste 16.000 de angajaţi din multiple domenii şi cu diverse poziţii, provenind din 16 ţări.

Leave a Comment

Your email address will not be published.